Webbkameran fungerar inte på Windows 10

Din webbkamera kanske inte fungerar på Windows 10 av flera skäl. De vanliga felsökningsstegen gäller, men Windows 10 har ett nytt systemomfattande alternativ som helt inaktiverar din webbkamera i alla applikationer.

Kontrollera Windows 10-kameralternativ

På Windows 10 har appen Inställningar några växlar som inaktiverar din webbkamera i alla applikationer. Om du inaktiverar din webbkamera här kommer inte ens stationära applikationer att kunna använda den.

Det här är lite förvirrande. I allmänhet påverkar appbehörighetens alternativ under Inställningar> Sekretess oftast nya Windows 10-appar från Store, även kända som UWP-appar. Men webbkameralternativen påverkar också stationära appar.

Om din webbkamera inte fungerar, gå till Inställningar> Sekretess> Kamera.

Längst upp i fönstret, se till att det står ”Kameraåtkomst för den här enheten är på.” Om det står att kameraåtkomst är avstängd klickar du på knappen ”Ändra” och ställer in den på ”På”. Om kameraåtkomst är avstängd kan Windows och applikationer på ditt system inte använda webbkameran. Inte ens Windows Hello-inloggning fungerar.

Webbkameran fungerar inte på Windows 10

Precis under det, se till att ”Tillåt att appar får åtkomst till din kamera” också är inställt på ”På”. Om den är inställd på Av kan inga program på ditt system – inklusive skrivbordsapplikationer – se eller använda din kamera. Windows-operativsystemet kan dock fortfarande använda din kamera för funktioner som Windows Hello.

Webbkameran fungerar inte på Windows 10

Under ”Välj vilka appar som får åtkomst till din kamera”, se till att appen som vill komma åt din kamera inte finns med i listan och ställ in den till ”Av”. Om den visas i den här listan ställer du in den på ”På”.

Observera att traditionella skrivbordsapplikationer inte visas i den här listan. Endast Store-applikationer visas här. Traditionella skrivbordsapplikationer kan alltid komma åt din webbkamera så länge du har aktiverat alternativet ”Tillåt åtkomst till kameran på den här enheten” och ”Tillåt appar att få åtkomst till din kamera”.

Webbkameran fungerar inte på Windows 10

Så länge ovanstående alternativ är korrekt inställda bör Windows 10 inte komma i vägen. Det lämnar bara de traditionella felsökningsstegen för webbkameran.

Se till att din webbkamera inte är inaktiverad på andra sätt

Vi har tidigare beskrivit några andra sätt att inaktivera din webbkamera. Förutom att bara koppla bort den kan du inaktivera webbkameran i BIOS- eller UEFI-inställningsskärmen på vissa bärbara datorer. Det här alternativet finns oftare på bärbara datorer för företag eftersom det ger företag ett sätt att inaktivera åtkomst till webbkameror på ett säkert sätt. Om du tidigare har inaktiverat din webbkamera i BIOS eller UEFI-firmware måste du återaktivera den därifrån.

Det är också möjligt att inaktivera webbkameraenheten i Windows Enhetshanteraren. Detta förhindrar att den fungerar tills du aktiverar den igen. Om du tidigare har inaktiverat din webbkamera på det här sättet måste du återvända till Enhetshanteraren och återaktivera enheten.

Webbkameran fungerar inte på Windows 10

Installera eller uppdatera drivrutiner för webbkameror

Windows 10 försöker installera drivrutiner när du ansluter en enhet automatiskt, och det fungerar vanligtvis. Men det fungerar inte alltid ordentligt. I vissa fall kan du behöva ladda ner ett installationspaket för enhetsdrivrutiner från webbkameratillverkarens webbplats och installera det själv.

Även om du tidigare har hämtat drivrutiner, försök att gå till webbkamera-tillverkarens webbplats och ladda ner det senaste drivrutinspaketet för att uppdatera dina drivrutiner. Tillverkarens webbplats bör också innehålla ytterligare felsökningsinstruktioner för din specifika webbkamera.

Dubbelkolla fysiska anslutningar

Om inga applikationer kan se din webbkamera är det värt att dubbelkontrollera att den är korrekt inkopplad. Vi har försökt felsöka hårdvara många gånger bara för att inse att vi inte anslöt en kabel ordentligt. Det händer.

Om du har en USB-webbkamera, se till att webbkamerans USB-kabel är ansluten till datorns USB-port. Koppla ur den och sätt i den igen för att säkerställa att den sitter fast ordentligt och inte sitter löst. Vissa webbkameror har lampor som visas när de är inkopplade. I så fall märker du om en lampa tänds efter att du har anslutit webbkameran. Det är också värt att prova en annan USB-port på din dator, eftersom ett problem med datorns USB-port kan leda till att webbkameran inte fungerar korrekt.

Om du har en webbkamera inbyggd i din bärbara dator finns det ingen kabel du kan sätta på igen. Men du bör se till att du inte av misstag har täckt webbkameran. Nyare bärbara datorer börjar inkludera inbyggda omslag som du kan glida över din webbkamera när du inte använder den.

Välj din webbkameraenhet

Okej, Windows blockerar inte din webbkamera, du har rätt drivrutiner installerade och den är ordentligt ansluten. Vad kan vara fel?

Du kan behöva konfigurera webbkamerainställningar i vilken applikation du än vill använda. Detta gäller särskilt om du har flera videoinspelningsenheter anslutna till din dator. Det program som du försöker använda kan automatiskt välja fel.

Gå till inställningsskärmen i det program du använder och leta efter ett alternativ som låter dig välja önskad webbkamera. Till exempel, i Skype, klicka på meny> Inställningar> Ljud och video och välj önskad webbkamera från menyn ”Kamera”.

Om du inte kan se webbkameran alls i en applikation kanske den applikationen inte stöder din webbkamera. Till exempel har Windows 10 Store-applikationer (även kända som UWP-appar) endast stöd för nyare typer av webbkameror. Som Microsoft uttrycker det kanske Windows 7-webbkameror kanske inte fungerar i Store-appar på Windows 10. Men stationära appar stöder fortfarande äldre typer av webbkameror. Om din webbkamera inte visas i vissa appar men i andra appar, kanske appen inte stöder webbkameran.

Skype är särskilt konstigt. I Windows 10 är den nedladdningsbara versionen av Skype och den förinstallerade versionen av Skype nästan samma – men den nedladdningsbara versionen kan se fler typer av webbkameror. Det beror på att den nedladdningsbara versionen är en klassisk stationär app och den inkluderade versionen är en UWP-app.

Om det fortfarande inte fungerar

Om din webbkamera fortfarande inte fungerar i några applikationer kan den bara gå sönder. Om det är en extern USB-webbkamera, försök ansluta den till andra datorer och se om den fungerar.

Om du fortfarande är inom din bärbara dators garantiperiod (om den är inbyggd) eller webbkamerans garantiperiod (om det är en extern enhet), kontakta tillverkaren och se om det kan lösa ditt problem.

Senast uppdaterad februari 16, 2021 av admin

Ytterligare information

Om du inte vet hur du ansluter en extra enhet till din dator och behöver instruktioner om hur du ansluter den korrekt kan du använda sökfältet på denna webbplats (finns längst upp till höger på alla sidor) eller skriva till oss.

För att kunna använda en datorenhet krävs en programvara (drivrutin). Vi rekommenderar att du använder den originalprogramvara som medföljer datorenheten. Om du inte har programvaran och inte kan hitta den på datortillverkarens webbplats kan vi hjälpa dig. Berätta vilken modell din skrivare, skanner, bildskärm eller annan datorenhet har samt vilken version av operativsystemet (t.ex. Windows 11, Windows 10, Windows 8 osv.).

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Under Windows-specifikationer kan du ta reda på vilken utgåva och version av Windows som körs på enheten.

Så här tar du reda på vilken version av operativsystemet som är installerat på din Mac-enhet. Välj Om den här Macen från Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen. Du bör se macOS-namnet, t.ex. macOS Sonoma, följt av versionsnumret. Om du även behöver känna till byggnumret klickar du på versionsnumret för att se det.

Hur man installerar drivrutinenHur man installerar drivrutinen om filen setup.exe saknas och hur man installerar drivrutinen med hjälp av filen .INF. I så fall öppnar du den nedladdade filen som ska innehålla drivrutinen och använder .INF-filen för att installera. I den här artikeln kommer vi att berätta och visa hur man installerar en drivrutin med hjälp av en .INF-fil.
programvara för datorerViktig programvara för alla datorer. Om du köpte en ny dator eller installerade om operativsystemet hittar du på den här sidan av webbplatsen all nödvändig programvara och instruktioner för att installera den. Programvara för operativsystem: Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
Programvara för skannerOm du inte hittar någon skannerprogramvara eller inte vet hur du ska använda skannern för att skanna dokument och foton. Detta problem uppstår eftersom vissa skrivare, skannrar och allt-i-ett-enheter endast har drivrutiner, men ingen specifik programvara för att hantera skannern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *