Om du inte hittar någon skannerprogramvara eller inte vet hur du ska använda skannern för att skanna dokument och foton

Detta problem uppstår eftersom vissa skrivare, skannrar och allt-i-ett-enheter endast har drivrutiner, men ingen specifik programvara för att hantera skannern. Detta problem uppstår ofta för användare av många skannrar och multifunktionsenheter (t.ex. Lexmark, Brother, Epson, Toshiba och andra enheter).

Om du inte hittar programvaran för din skanner eller multifunktionsenhet kan du använda programvaran ”Windows Fax and Scan”. Denna programvara ingår i operativsystemet Windows och behöver inte installeras.

Skriv ”Windows Fax” i sökfältet och välj det i sökresultaten. I Windows 10 ligger sökfältet precis bredvid ”Start”-knappen. I tidigare versioner av Windows kan sökfältet finnas i ”Start”-menyn. Om du inte vill söka finns ”Windows Fax och skanning” tillgängligt via ”Start”-menyn i alla versioner av Windows.Windows Faxa och skannaWindows Faxa och skannaKlicka på Klicka på ”Ny skanning” i programmenyn för att gå till inställningarna. Skannern måste vara ansluten till datorn.Du kan ändra skannerns inställningar eller klicka på

Du kan ändra skannerns inställningar eller klicka på ”Skanna” för att skanna dokument.

”Windows Fax och Skanning” ser likadant ut i Windows 7, Windows 8 och Windows 10 eftersom Microsoft inte har uppdaterat gränssnittet för programmet sedan det introducerades i Windows Vista. Oavsett vilken version av Windows du använder följer du dessa instruktioner för att skanna ett dokument eller foto på din MFP eller fristående skanner.

Skanna till en dator med hjälp av Windows Fax- och skanningsverktyg

Den här videon visar och förklarar i detalj hur du använder programvaran 'Windows Fax and Scan'.

När skannern har skannat dokumentet visas det i dokumentrutan i fönstret ”Faxa och skanna” i Windows. Bläddra upp och ner i rutan för att visa hela det skannade dokumentet. Även om du inte gör något med det skannade dokumentet eller fotot sparar ”Windows Faxa och skanna” automatiskt skanningen som en fil så att du kan visa tidigare skanningar när som helst när du öppnar programmet.

Obs: Denna programvara kan användas om du har anslutit skannern till datorn och installerat drivrutinen. Operativsystemet ”Windows” kan installera drivrutinen automatiskt. Om operativsystemet ”Windows” inte kunde installera drivrutinen måste du själv ladda ner och installera drivrutinen. För vissa allt-i-ett-enheter behöver du bara installera skrivardrivrutinen för att använda programvaran ”Windows Fax and Scan” för att skanna dokument och foton. För andra enheter måste du installera skannerdrivrutinen.

Skanna till en Macintosh-dator: Starta ”Systeminställningar” och klicka sedan på ”Skrivare och skannrar”. Lägg till en skrivare. Skrivare som är anslutna till nätverket visas i listan över tillgängliga skrivare. Klicka på ”Skanna” > ”Öppna skanner”. Klicka på ”Visa detaljer” för att visa skanningsinställningarna. Välj skannerkälla, justera skanningsinställningarna och välj var du vill spara det skannade dokumentet. Klicka på ”Skanna”.

Senast uppdaterad december 7, 2023 av admin

Ytterligare information

Om du inte vet hur du ansluter en extra enhet till din dator och behöver instruktioner om hur du ansluter den korrekt kan du använda sökfältet på denna webbplats (finns längst upp till höger på alla sidor) eller skriva till oss.

För att kunna använda en datorenhet krävs en programvara (drivrutin). Vi rekommenderar att du använder den originalprogramvara som medföljer datorenheten. Om du inte har programvaran och inte kan hitta den på datortillverkarens webbplats kan vi hjälpa dig. Berätta vilken modell din skrivare, skanner, bildskärm eller annan datorenhet har samt vilken version av operativsystemet (t.ex. Windows 11, Windows 10, Windows 8 osv.).

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Under Windows-specifikationer kan du ta reda på vilken utgåva och version av Windows som körs på enheten.

Så här tar du reda på vilken version av operativsystemet som är installerat på din Mac-enhet. Välj Om den här Macen från Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen. Du bör se macOS-namnet, t.ex. macOS Sonoma, följt av versionsnumret. Om du även behöver känna till byggnumret klickar du på versionsnumret för att se det.

Hur man installerar drivrutinenHur man installerar drivrutinen om filen setup.exe saknas och hur man installerar drivrutinen med hjälp av filen .INF. I så fall öppnar du den nedladdade filen som ska innehålla drivrutinen och använder .INF-filen för att installera. I den här artikeln kommer vi att berätta och visa hur man installerar en drivrutin med hjälp av en .INF-fil.
programvara för datorerViktig programvara för alla datorer. Om du köpte en ny dator eller installerade om operativsystemet hittar du på den här sidan av webbplatsen all nödvändig programvara och instruktioner för att installera den. Programvara för operativsystem: Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
Programvara för skannerOm du inte hittar någon skannerprogramvara eller inte vet hur du ska använda skannern för att skanna dokument och foton. Detta problem uppstår eftersom vissa skrivare, skannrar och allt-i-ett-enheter endast har drivrutiner, men ingen specifik programvara för att hantera skannern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *