Hur man rengör och påskyndar din bärbara dator och dator

1. Begränsa startuppgifter och program

När du slår på din bärbara dator öppnas flera program automatiskt och körs. De program som fungerar i bakgrunden kan tömma CPU-användningen och fördröja starttiderna.

Genom att ta några minuter och göra några klick kan du öka din bärbara datorns prestanda och spara timmar av väntetid.

För Windows 10-användare innebär det att du öppnar din aktivitetshanterare, klickar på Inställningar, klickar på Appar och sedan klickar på fliken Startup. Här hittar du en lista över program rankade efter startpåverkan. Du kan aktivera och inaktivera vilka du känner dig nödvändiga. Du kan också sortera listan antingen efter påverkan, applikationens namn och status.

Om Startup-fliken inte syns i dina inställningar högerklickar du på Start-knappen, väljer alternativet Aktivitetshanteraren och klickar sedan på Startup. (Ibland kan startknappen placeras under Mer information.)

För MacOS-användare, särskilt med Catalina 10.15, klickar du på Apple-menyikonen, Systeminställningar och sedan Användare och grupper. Välj sedan ditt användarkonto för operativsystemet och klicka sedan på Inloggningsobjekt.

Detta kommer då att presentera en lista över alla program som körs när du slår på din bärbara dator samt tre uppgifter som du utför: Lägg till ett inloggningsobjekt, ta bort ett inloggningsobjekt och dölj ett inloggningsobjekt.

För att förbättra din bärbara datorns prestanda, välj de appar som du vill sluta ladda vid start genom att klicka på applikationen för att markera den och klicka sedan på minussymbolen (-) i mitten av fönstret.

Om ett program eller program som fanns på din bärbara dator dyker upp klickar du på den tomma rutan som säger Dölj och det tar bort det från din inloggningsförteckning.

2. Avinstallera oanvända appar

Det finns många gratisappar som vi tror att vi kommer att behöva och använda, men de tar ofta upp minne som vi inte behöver spara. Frigör din bärbara dator från oanvända appar för att frigöra utrymme och ge en snabb hastighetsökning. Detta gäller särskilt för spel, filmer och andra stora, oanvända filer.

Genom att ta bort onödiga program kan din bärbara dators prestanda öka dramatiskt, eftersom mer processorkraft och lagring kommer att finnas tillgängliga för viktigare program och uppgifter.

I Windows är det lika enkelt att ta bort oanvända appar som att välja Avinstallera ett program på kontrollpanelen. Detta kan göras på ett par olika sätt.

Det vanligaste tillvägagångssättet är att klicka på Start-knappen och sedan på ikonen Inställningar. När du är i Inställningar klickar du på Appar till höger i listan och sedan på Appar och funktioner.

Detta kommer att presentera en lista över alla program på din bärbara dator. Du kan sortera alla artiklar efter namn, storlek och installationsdatum. Det finns också ett annat alternativ att ordna varje artikellista efter deras enhetsplats.

När du har bestämt vilka applikationer och uppgifter du vill ta bort från din bärbara dator, klicka på objektet, markera det och klicka sedan på Avinstallera. Appen tas sedan bort.

En annan enkel process är att skriva in ”kontrollpanelen” i sökfältet längst ner på skärmen. Klicka sedan på Kontrollpanelen, vilket öppnar ett nytt fönster. Klicka sedan på Avinstallera ett program under rubriken Program.

Detta ger dig en annan lista över alla program på din dator. För att avinstallera ett visst program, högerklicka på objektet och välj Avinstallera. En dialogruta visas. Klicka på Ja för att låta din bärbara dator göra ändringar. Du blir sedan tillfrågad om du vill fortsätta med avinstallationen. Klicka på Ja igen för att avsluta processen.

För att göra processen ännu snabbare skapar du en genväg till sidan Avinstallera på skrivbordet eller aktivitetsfältet. (Vissa program kan ha ytterligare dialogrutor. Läs all information innan du väljer ett alternativ.)

Endera processen tar ungefär 2 minuter, beroende på hur många applikationer du tänker ta bort från din bärbara dator.

Apples operativsystem är mycket enklare. Mac-användare kan avinstallera program genom att flytta dem till papperskorgen på skrivbordet eller genom att högerklicka på appen och välja Flytta till papperskorgen. Ibland kan operativsystemet be dig att ange ditt användarnamn och lösenord för att fortsätta med avinstallationsprocessen. Töm papperskorgen innan du fortsätter.

För att säkerställa att allt som är associerat med programmet avinstalleras kan Mac-användare dra programmen till ett tredjepartsprogram – till exempel AppDelete – som presenterar alla mappar som är associerade med det programmet samtidigt som de ger möjlighet att ta bort enskilda mappar i själva programmet. Detta kan vara användbart eftersom vissa filer som är associerade med ett program kanske inte raderas när du avinstallerar.

Mac-användare har en fördel jämfört med Windows-användare i detta avseende eftersom avinstallationsprocessen för ett program – ungefär som deras motsvarigheter på telefonen – tar sekunder att utföra.

3. Använd diskrensning

Diskrensningsverktyget är ett program i Windows som bedömer och tar bort onödiga program och filer från din dator. Detta är ett utmärkt verktyg för att skrubba din dator för felaktiga filer som du annars inte hade vetat fanns. Du kan komma åt den genom att skriva ”diskrensning” i sökfältet.

En dialogruta visas med en rullgardinsmeny som låter dig välja en drivrutin som du vill utföra diskrensningen på. Klicka på OK för att starta processen.

När den har skannat igenom visar den en lista med alla filer och hur mycket skivutrymme du har kvar. Klicka på alla rutorna till vänster om filerna och klicka på Rensa upp systemfiler.

Programmet kör sedan en intensiv genomsökning och producerar ett annat fönster som liknar det föregående, men kommer också att ge information om hur mycket utrymme som sparas. Välj alternativen igen och klicka på OK för att permanent radera filerna.

Microsofts diskrensningsprocess kan ta allt från några sekunder till ett par timmar beroende på antalet filer som lagras på hårddisken och hur ofta du rengör den. Oavsett tidslängd kommer detta att förbättra din bärbara datorns prestanda på lång sikt.

Mac har en liknande funktion. Det är enkelt att visa och hantera din lagring genom att klicka på äpplet längst upp till vänster på skärmen och sedan välja Om den här Mac.

En dialogruta visas med alternativet Lagringsmarkering. Detta visar dig en stapel som berättar hur mycket lagringsutrymme du har på din hårddisk (och andra detaljer också). Klicka sedan på knappen Hantera för att öppna fönstret Storage Management.

I det här fönstret kan du klicka på lagring och få en översikt över hur din hårddisk används. Från den här skärmen kan du minska röran genom att klicka på Granska filer, Optimera lagring eller Flytta filer till iCloud. Du kan också bli av med de enskilda filerna permanent genom att högerklicka på objektet och välja Ta bort.

Det finns en möjlighet för användare att ladda ner både kostnadsfria och betalda applikationer som utför en diskrensning automatiskt som kan nås via appbutiken.

Det kan vara mer genomförbart i det långa loppet, men att spendera några minuter varannan vecka för att radera applikationer och filer som bara tar plats.

Genom att behandla diskrening som ett regelbundet underhållsansvar kommer din bärbara dator att öka, vilket ger dig mindre stress på lång sikt när du är på jobbet.

4. Rensa all din internetcache

Precis som de irriterande filerna som täpper till hårddisken, finns det ännu mer dolda objekt som tar upp plats genom din internetcache. Att rensa bort dem regelbundet kan frigöra ett par gig lagringsutrymme, vilket påskyndar din bärbara dator.

Det enklaste sättet att rensa tillfälliga filer från din internetcache är att gå igenom dina enskilda webbläsare och öppna fliken Inställningar.

Oavsett vilken webbläsare det tar att hitta Clear History, Clear Data och Clear Cache. Följ de anvisningar som presenteras, vilket vanligtvis är ett klick eller två på en knapp för att radera all information. När det är gjort har du frigjort mer utrymme genom din cache, vilket ökar din bärbara datorns prestanda.

Det är lite annorlunda för Safari-användare. Med Apples webbläsare är allt du behöver göra att klicka på Inställningar och sedan klicka på fliken Sekretess. Tänk på att Apple raderar alla cookiecacher när du besöker en webbplats.

Men när du väl är på fliken Sekretess har du tre alternativ som hjälper dig att upprätthålla en tydlig cache: Att förhindra att spårare använder kakor och webbplatsinformation för att spåra dig, alltid blockera kakor och ta bort lagrade kakor och data. Välj vilket alternativ som passar dig.

Det finns också ett alternativ för att hantera webbplatsdata. När du klickar på det får du en specificerad lista över alla lagrade data, som antingen kan raderas separat eller alla samtidigt.

Det finns också många alternativ för applikationer som kan användas för att rensa din internetcache, till exempel CC Cleaner. En manuell radering tar dock mindre än en minut eller två, med ett par enkla steg.

För Windows-användare kan detta enkelt göras genom att öppna Kör-programmet, som finns på Start-menyn eller är tillgängligt genom att klicka på Windows-symbolen. När det har hänt öppnas dialogrutan Kör. I sökfältet har du möjlighet att skriva in en av tre sökvägar som gör att du kan ta bort tillfälliga filer från din dator:% temp%, temp eller prefetch. Klicka sedan på OK.

Att skriva in en av dessa termer tar dig till respektive mapp. När du har klickat på OK kan en dialogruta visas som ber om tillåtelse att komma in i mapparna. Klicka på OK för att få en specificerad lista i mapparna.

När du är antingen i mapparna% temp%, temp eller prefetch markerar du alla objekt med musen eller genom att trycka på Ctrl A och sedan tar bort dem genom att antingen högerklicka och välja Ta bort eller trycka på Delete-knappen på högst upp till höger på tangentbordet.

När det är gjort, ta bort alla mappar i papperskorgen på skrivbordet för att säkerställa att de raderas permanent.

Vissa filer raderas inte eftersom de används när du kör ett specifikt program. Dessa kan tas bort vid ett senare tillfälle.

För MacOS-användare kan din cache rensas på två olika sätt, båda gör att du kan ta bort onödiga filer som tar plats på din bärbara dator för bättre prestanda.

Klicka först på Gå och välj sedan Gå till mapp. Ett kortare sätt att komma dit är att trycka på Command-Shift-G. Detta ger dig en liten dialogruta där du kan skriva in följande sökväg: ~ / Bibliotek och tryck på Enter. Då ser du en lista med mappar, varav du klickar på Cachar. Det går ännu snabbare om du skriver in ~ / Library / Caches som din väg och slutligen hoppar över ett steg.

Du kommer då att få ett fönster som innehåller en specificerad lista med data, som alla kan raderas genom att markera all information genom musen eller Command-A på tangentbordet och dra den till papperskorgen för att permanent ta bort dem.

Klicka sedan på Macintosh HD. Om du inte kan hitta Macintosh HD, öppna dina sökinställningar, kontrollera att hårddisken är vald som ett alternativ under Enheter. Detta gör att Macintosh HD visas i ditt ursprungliga fönster.

Klicka på Macintosh HD, mappen Bibliotek och sedan på mappen Cachar. Här hittar du ytterligare datacacher som du kan ta bort från din bärbara Mac-dator. Om någon av filerna har en röd etikett betyder det att den kräver tillstånd, och du kan behöva ange ditt lösenord innan du fortsätter med borttagningsprocessen.

Oavsett om du är på din HD- eller Mac-bärbara dator är det snabba processer som tar mindre än ett par minuter att utföra. Genom att göra detta som rutinunderhåll då och då kommer du att kunna hålla din bärbara dator så bra som möjligt.

Senast uppdaterad februari 16, 2021 av admin

Ytterligare information

Om du inte vet hur du ansluter en extra enhet till din dator och behöver instruktioner om hur du ansluter den korrekt kan du använda sökfältet på denna webbplats (finns längst upp till höger på alla sidor) eller skriva till oss.

För att kunna använda en datorenhet krävs en programvara (drivrutin). Vi rekommenderar att du använder den originalprogramvara som medföljer datorenheten. Om du inte har programvaran och inte kan hitta den på datortillverkarens webbplats kan vi hjälpa dig. Berätta vilken modell din skrivare, skanner, bildskärm eller annan datorenhet har samt vilken version av operativsystemet (t.ex. Windows 11, Windows 10, Windows 8 osv.).

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Under Windows-specifikationer kan du ta reda på vilken utgåva och version av Windows som körs på enheten.

Så här tar du reda på vilken version av operativsystemet som är installerat på din Mac-enhet. Välj Om den här Macen från Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen. Du bör se macOS-namnet, t.ex. macOS Sonoma, följt av versionsnumret. Om du även behöver känna till byggnumret klickar du på versionsnumret för att se det.

Hur man installerar drivrutinenHur man installerar drivrutinen om filen setup.exe saknas och hur man installerar drivrutinen med hjälp av filen .INF. I så fall öppnar du den nedladdade filen som ska innehålla drivrutinen och använder .INF-filen för att installera. I den här artikeln kommer vi att berätta och visa hur man installerar en drivrutin med hjälp av en .INF-fil.
programvara för datorerViktig programvara för alla datorer. Om du köpte en ny dator eller installerade om operativsystemet hittar du på den här sidan av webbplatsen all nödvändig programvara och instruktioner för att installera den. Programvara för operativsystem: Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
Programvara för skannerOm du inte hittar någon skannerprogramvara eller inte vet hur du ska använda skannern för att skanna dokument och foton. Detta problem uppstår eftersom vissa skrivare, skannrar och allt-i-ett-enheter endast har drivrutiner, men ingen specifik programvara för att hantera skannern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *