Windows operativsystem startar inte på grund av fel: 0xc000007b, 0xc0000098

Under de senaste 8 månaderna har min Windows 10-dator tagit för lång tid att starta (cirka 3 till 8 minuter) men fungerar bra efter uppstart. Samtidigt fanns det inga meddelanden på skärmen om något operativsystemsfel.

Datorn installerades: Windows 10 operativsystem (64 bitar), processor: Intel Core i5-10400F, RAM: 32,0 GB, SSD: M.2 NVMe SSD Samsung 960 EVO 500GB.

Efter detta slutade datorn att starta upp helt. Jag försökte återställa operativsystemets start med F1- och F8-tangenterna på tangentbordet, men säker start och andra uppstartsmetoder fungerade inte, och fel visades på skärmen: 0xc000007b eller 0xc0000098. Jag använde också installationsskivan med operativsystemet Windows 10 för att starta upp från det och återställa operativsystemet för att starta upp, men detta hjälpte mig inte heller, eftersom operativsystemet fortsatte att rapportera fel:

– File: \windows\Sistem32\driver\disk\disk.sys. Error code: 0xc000007b;

– File: \windows\Sistem32\driver\disk\vmbus.sys. Error code: 0xc000007b;

– File: \BCD. Error code: 0xc0000098.

Sedan kopplade jag ur SSD-enheten och installerade en annan SSD-enhet i dess ställe, med samma Windows 10-operativsystem, som startade normalt och fungerade bra. Så jag insåg att problemet var relaterat specifikt till SSD-enheten.

Jag tittade på alla videor på YouTube som visade sätt att återställa operativsystemets start, men dessa metoder hjälpte mig inte heller. Om du läser kommentarerna till dessa videor kommer det att bli tydligt att dessa metoder inte hjälper alla.

När jag använde Windows-kommandoraden i processen för att återställa operativsystemets start, hittade jag skadade sektorer på disken, vilket operativsystemet självt korrigerade. Efter det använde jag återställningsverktyget för operativsystemet igen, men det hjälpte mig inte. Operativsystemet startade inte (fel: 0xc000007b, 0xc0000098).

Så jag försökte i mer än två dagar att återställa uppstarten av Windows-operativsystemet, men ingenting hjälpte mig. En specialist jag känner föreslog att han skulle ge honom en SSD-enhet för testning för att kontrollera dess funktionalitet och kopiera de nödvändiga filerna.

Jag kunde inte slösa mer tid på att återställa booten och bestämde mig för att kopiera den nödvändiga informationen från SSD själv. För att göra detta köpte jag en extern box för en M.2 SSD, kopplade den till datorns USB-port och laddade ner nödvändiga filer.

I början försökte jag ladda ner filer från denna SSD på ett annat sätt och för att göra detta kopplade jag den till en dator med en annan SSD med operativsystemet Windows 10 (datorns moderkort hade 2 platser för SSD: M.2). Men eftersom min SSD-disk hade ett operativsystem installerat, nekades jag åtkomst till filer på denna SSD-disk av operativsystemet (diskgenvägen visades på skärmen, men det var omöjligt att öppna den). Denna metod fungerade inte för mig.

Därför, om operativsystemet inte kan starta och du har använt alla metoder för att återställa uppstarten, beror problemet troligen på skador på SSD-disken (dåliga sektorer). Troligtvis hade min SSD-disk många dåliga sektorer på den del av disken där filerna för att ladda Windows-operativsystemet finns. Detta är en liten diskpartition (cirka 100 megabyte) som skapas av operativsystemet under installationsprocessen. Eftersom detta är en systemfil kommer du inte att kunna se den i Utforskaren i Windows.

Det fanns inte tillräckligt med fungerande (oskadade) sektorer kvar på denna lilla partition på disken och därför kunde jag inte skriva eller kopiera nya filer dit för att starta operativsystemet.

Om du stöter på samma problem kan du prova att installera programvara för att arbeta med SSD-enheter och skapa en ny systempartition (minst 100 megabyte) och ladda upp nya filer dit för att starta operativsystemet. Kanske kan detta hjälpa dig att lösa problemet, men jag hade inte längre tid med det här.

Jag installerade inte om Windows-operativsystemet, eftersom jag hade viktiga personliga filer på SSD-enheten. Därför laddade jag först ner mina filer från SSD-enheten, och i framtiden kommer jag att installera om Windows-operativsystemet på den (eller fortsätta att använda SSD-enheten som en extern enhet).

Senast uppdaterad juni 18, 2024 av admin

Ytterligare information

Om du inte vet hur du ansluter en extra enhet till din dator och behöver instruktioner om hur du ansluter den korrekt kan du använda sökfältet på denna webbplats (finns längst upp till höger på alla sidor) eller skriva till oss.

För att kunna använda en datorenhet krävs en programvara (drivrutin). Vi rekommenderar att du använder den originalprogramvara som medföljer datorenheten. Om du inte har programvaran och inte kan hitta den på datortillverkarens webbplats kan vi hjälpa dig. Berätta vilken modell din skrivare, skanner, bildskärm eller annan datorenhet har samt vilken version av operativsystemet (t.ex. Windows 11, Windows 10, Windows 8 osv.).

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Under Windows-specifikationer kan du ta reda på vilken utgåva och version av Windows som körs på enheten.

Så här tar du reda på vilken version av operativsystemet som är installerat på din Mac-enhet. Välj Om den här Macen från Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen. Du bör se macOS-namnet, t.ex. macOS Sonoma, följt av versionsnumret. Om du även behöver känna till byggnumret klickar du på versionsnumret för att se det.

Hur man installerar drivrutinenHur man installerar drivrutinen om filen setup.exe saknas och hur man installerar drivrutinen med hjälp av filen .INF. I så fall öppnar du den nedladdade filen som ska innehålla drivrutinen och använder .INF-filen för att installera. I den här artikeln kommer vi att berätta och visa hur man installerar en drivrutin med hjälp av en .INF-fil.
programvara för datorerViktig programvara för alla datorer. Om du köpte en ny dator eller installerade om operativsystemet hittar du på den här sidan av webbplatsen all nödvändig programvara och instruktioner för att installera den. Programvara för operativsystem: Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
Programvara för skannerOm du inte hittar någon skannerprogramvara eller inte vet hur du ska använda skannern för att skanna dokument och foton. Detta problem uppstår eftersom vissa skrivare, skannrar och allt-i-ett-enheter endast har drivrutiner, men ingen specifik programvara för att hantera skannern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *