Hur man kontrollerar om det finns döda pixlar på en TV-skärm eller datorskärm

Döda pixlar på TV-skärmen och datorskärmenInnan du köper en TV eller datorskärm, kontrollera om det finns döda pixlar och andra defekter. För att göra detta, ladda ner bilder i olika färger till ett USB-minne.

För verifiering behöver du bilder av rött, grönt och blått, eftersom pixlar endast finns i dessa tre färger. Du behöver också bilder i vitt och svart, på vilka trasiga pixlar och andra brister är tydligt synliga. Dessa bilder kommer att räcka för att kontrollera vilken TV eller monitor som helst.

TV-apparater och bildskärmar har olika bildförhållande. Ta därför reda på vilket bildförhållande din TV eller bildskärm har och ladda ner önskad fil. De vanligaste bildförhållandena är 16:9, 22:9, 4:3. Om det inte finns någon information om tv-skärmens bildförhållande på butikens hemsida, ladda då upp bilder vars upplösning matchar tv-skärmens upplösning. De vanligaste TV-skärmupplösningarna är: 3840×2160, 1920×1080, 1366×768.

Bildförhållande mellan TV-skärm och bildskärm

Ladda ner en fil med bilder i olika färger för att kontrollera TV-skärmar och datorskärmar.

Ladda ner fil

Ladda ner fil med bilder för skärmar med bildförhållande – 16:9

(För TV-apparater och datorskärmar med skärmupplösning: 3840×2160 4K, 2560×1440 WQXGA, 1920×1080 Full HD, 1366×768 HD)

Ladda ner fil

Ladda ner fil med bilder för skärmar med bildförhållande – 21:9

(För TV-apparater och datorskärmar med skärmupplösning: 3440×1440, 2560×1080 UWHD)

Ladda ner fil

Ladda ner fil med bilder för skärmar med bildförhållande – 4:3

(För TV-apparater och datorskärmar med skärmupplösning: 1440×1080 Full HD, 1024×768 XGA, 640×480 VGA)

Ladda ner fil

Ladda ner fil med bilder för skärmar med bildförhållande – 32:9

(För TV-apparater och datorskärmar med skärmupplösning: 5120×1440, 3840×1080)

Filbeskrivning: arkiv med bilder i rött, grönt, blått, vitt och svart. Bildformatet är JPEG (JPG). Innan du använder bilderna, se till att extrahera dem från arkivet.

Innan du använder bilderna, se till att extrahera dem från arkivet.

Om TV:n eller datorskärmen har en sällsynt skärmupplösning, kan du själv skapa bilder i önskad storlek. För att göra detta kan du använda Paint-programvaran som är tillgänglig i Windows operativsystem. För att göra detta, ladda ner valfri fil med bilder i olika färger från den här webbplatsen och använd programvaran Paint för att ändra storlek på dessa bilder. Filtypen måste vara JPEG (JPG) eller PNG. Dessa är de vanligaste bildformaten som kan ses på vilken TV som helst.

Ändra storlek på bilder

I butiken ansluter du USB-minnet till TV:ns USB-kontakt och börjar titta på bilder i olika färger. Inspektera noggrant hela TV-skärmen, och om det inte finns några prickar på den, så finns det inga döda pixlar heller. Om det finns prickar, be sedan säljaren att byta ut TV:n och upprepa testet.

Hur döda pixlar ser ut.

Hur döda pixlar ser ut.

Använda en bärbar dator för att kontrollera en datorskärm eller TV för döda pixlar

Datorskärmen har inte programvaran och USB-kontakten som behövs för att ansluta ett USB-minne och visa bilder. För att testa monitorn måste du därför ansluta den till en dator eller bärbar dator.

Det är bäst att använda en bärbar dator för att testa, men du måste ta med din bärbara dator och en HDMI- eller DisplayPort-kabel till butiken för att göra detta. Du kan använda kabeln som följde med din bildskärm eller TV. Kontrollera i förväg om din bärbara dator har en kontakt för att ansluta denna kabel. Ladda ner bilder i olika färger till din bärbara dator och gå till butiken.

Om du inte får ta med din bärbara dator in i butiken, be då säljaren att ansluta monitorn till någon annan dator som finns i butiken. Efter det, använd flashenheten med bilder för att kontrollera monitorn.

I många butiker är kontroll av monitorn en betaltjänst. Därför, om du inte vill betala kan du själv kolla bildskärmen eller TV:n.

I alla LCD-TV-apparater bildas bilden av röda, gröna och blå pixlar. Varje pixel har sin egen transistor som styr dess på och av. Vissa transistorer kanske inte fungerar som de ska. Om transistorn inte fungerar korrekt är pixeln konstant på eller av.

En trasig eller ’död’ pixel är en pixel vars transistor har slutat fungera. Sådana pixlar lyser inte i någon färg och förblir permanent svarta. Mot en vit bakgrund är sådana pixlar tydligt synliga.

En trasig eller 'död' pixel är en pixel vars transistor har slutat fungera

Det finns också pixlar som har fastnat – det är röda, gröna, blå eller vita prickar som är tydligt synliga på en svart bakgrund.

Tillverkare av TV-apparater och bildskärmar hävdar att 1 eller 2 döda pixlar inte är ett äktenskap. Om du köper en TV och sedan hittar en död pixel på TV-skärmen kommer du inte att kunna lämna tillbaka TV:n till butiken. Se därför till att kontrollera bildskärmen innan du köper.

Senast uppdaterad augusti 21, 2023 av admin

Ytterligare information

Om du inte vet hur du ansluter en extra enhet till din dator och behöver instruktioner om hur du ansluter den korrekt kan du använda sökfältet på denna webbplats (finns längst upp till höger på alla sidor) eller skriva till oss.

För att kunna använda en datorenhet krävs en programvara (drivrutin). Vi rekommenderar att du använder den originalprogramvara som medföljer datorenheten. Om du inte har programvaran och inte kan hitta den på datortillverkarens webbplats kan vi hjälpa dig. Berätta vilken modell din skrivare, skanner, bildskärm eller annan datorenhet har samt vilken version av operativsystemet (t.ex. Windows 11, Windows 10, Windows 8 osv.).

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Under Windows-specifikationer kan du ta reda på vilken utgåva och version av Windows som körs på enheten.

Så här tar du reda på vilken version av operativsystemet som är installerat på din Mac-enhet. Välj Om den här Macen från Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen. Du bör se macOS-namnet, t.ex. macOS Sonoma, följt av versionsnumret. Om du även behöver känna till byggnumret klickar du på versionsnumret för att se det.

Hur man installerar drivrutinenHur man installerar drivrutinen om filen setup.exe saknas och hur man installerar drivrutinen med hjälp av filen .INF. I så fall öppnar du den nedladdade filen som ska innehålla drivrutinen och använder .INF-filen för att installera. I den här artikeln kommer vi att berätta och visa hur man installerar en drivrutin med hjälp av en .INF-fil.
programvara för datorerViktig programvara för alla datorer. Om du köpte en ny dator eller installerade om operativsystemet hittar du på den här sidan av webbplatsen all nödvändig programvara och instruktioner för att installera den. Programvara för operativsystem: Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
Programvara för skannerOm du inte hittar någon skannerprogramvara eller inte vet hur du ska använda skannern för att skanna dokument och foton. Detta problem uppstår eftersom vissa skrivare, skannrar och allt-i-ett-enheter endast har drivrutiner, men ingen specifik programvara för att hantera skannern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *