6 saker att veta när du köper en strömförsörjningsenhet (PSU)

Strömförsörjningsenheter är inte lika glamorösa som processorer och grafikkort, men de är en viktig PC-komponent som du absolut inte kan förbise. Här är vad du ska veta när du köper en.

När du monterar en ny dator ska du inte ge efter för frestelsen att köpa en billig strömförsörjningsenhet (PSU). PSU: n levererar ström till hela ditt system, och en dålig kan orsaka att det dyra moderkortet eller grafikkortet inte fungerar. Ta inte denna risk någonsin!

PSU-enheter har inte samma marknadsförings- eller glittervärde som grafikkort eller processorer. Du vet att du vill ha Intels nya Skylake-processorer och du kommer att oändligt diskutera Nvidia vs Radeon, men chansen är att du skulle gå med nästan vilken PSU, eller hur? Det är ett misstag – ett som kommer att kosta dig mycket tid.

Det betyder inte att du behöver en dyr PSU. Det finns budgetmodeller tillgängliga, som passar tanken att det är billigare att bygga din egen dator. Men du måste veta vad du ska leta efter. Så här är en snabbguide för att välja rätt PSU utan att bryta banken.

1. Kontinuerligt Wattage> Peak Wattage

Wattage är basnumret som hjälper dig att urskilja vilken PSU du behöver och hur den klassificeras. Enkelt uttryckt är detta den totala mängden watt PSU kan leverera till de olika delarna av din dator. Du hittar modeller som ger 300W och några som går hela vägen upp till 1200W.

Medan modeller kommer att annonsera detta nummer stolt på lådan, kanske det inte berättar hela historien. Tänk till exempel på en hypotetisk 500 W PSU. Om det betyder kontinuerligt effekt är det bra. Om det är Peak Wattage kanske du vill undvika det. Du kan vanligtvis kontrollera vilken det är på modellens specifikationssida.

Kontinuerligt Wattage och Peak Wattage är betyg baserat på tillverkarens tester. Kontinuerligt Wattage indikerar att den kan leverera de 500 W kontinuerligt utan fluktuationer. Peak Wattage indikerar att 500W är den maximala effekten den kan leverera, men förmodligen bara i en minut innan den tappar ner.

I enkla köpartermer, leta efter kontinuerliga wattvärderingar, ignorera topp wattvärderingar och ignorera en produkt som inte marknadsför dess kontinuerliga wattvärde. Om du inte kan säga vilken det är, ta inte dina chanser och gå bara vidare.

2. Hur många watt behöver du?

Inte alla datorer är byggda lika, så mängden kraft som alla behöver är olika. En avancerad spel-PC kommer naturligtvis att behöva mer watt för att köra än en enkel hemmakontor-PC. Men hur beräknar du det belopp du faktiskt behöver?

Internet är fullt av enkla miniräknare som gör jobbet åt dig. Prova Outervisions Extreme Power Supply Calculator eller Cooler Master’s Power Supply Calculator. Om du vet vad du gör är Cooler Master-versionen bättre, men om du inte är säker på vilka delar räknaren ber om, håll dig till Outervisions grundläggande kalkylator.

Båda miniräknarna ger dig en viss uppfattning om hur mycket watt du behöver, och beroende på hur du angav din information kan du gärna avrunda den till närmaste nätaggregat.

I själva verket kan du till och med gå två steg högre. Till exempel, om räknaren säger att du behöver 370W, ska en 400W PSU vara bra men 500W skulle inte vara dålig heller – speciellt om du planerar att lägga till fler delar till riggen så småningom.

3. Spara energi med effektiva nätaggregat

Vårt sociala ansvar gentemot planeten tvingar oss att inte konsumera mer resurser än vad vi behöver, så skaffa en PSU som är så effektiv som möjligt! Även om du inte bryr dig om planeten kommer en effektiv PSU fortfarande att spara stora pengar på din energiräkning.

Så vad är effektivitet i en PSU? Tja, din PSU tar nätström från uttaget och konverterar den till likström, som sedan skickas till alla delar – men vanligtvis slösar PSU en del energi i omvandlingsprocessen. Därför handlar PSU-effektiviteten om hur mycket den kan konvertera och hur lite den slösar bort.

Därför anger en effektivitet på 80% att den kan omvandla 80% av växelströmmen till likström medan 50% effektivitet anger att den omvandlar 50 procent av växelströmmen till likström. I ännu enklare termer: en högre effektivitetsprocent är bättre och kräver mindre ström från uttaget.

De mest effektiva nätaggregaten är de som har 80 Plus-betyg, som tilldelas av en oberoende certifierare. Även i 80 Plus PSU: er finns det olika nivåer: 80 Plus, 80 Plus Brons, 80 Plus Silver, 80 Plus Guld, 80 Plus Platina, 80 Plus Titan. (Dessa ordnas från det värsta till det bästa.)

En ytterligare fördel med dessa effektiva nätaggregat är att de genererar mycket mindre värme än andra nätaggregat och vanligtvis körs med tystare volymer också. Tillverkare kommer stolt att annonsera 80 Plus-certifierade nätaggregat, men om du har problem med att hitta information, kolla hela listan med 80 Plus-nätaggregat.

4. Detaljer som du säkert kan ignorera

Allt hittills har bara handlat om de grundläggande grunderna för nätaggregat. Som med all teknik kan du geek och få mycket mer specifikt om vad du vill eller behöver, men om du är nybörjare kommer de ovan nämnda tre aspekterna att vara viktigast för dig i ditt köpbeslut.

Med detta sagt finns det något annat jargong du kan stöta på när du handlar efter en PSU. Du kan säkert ignorera allt detta tills du är mer bekant med PSU-enheter i allmänhet, men om du är nyfiken på vad de menar, här är några specifikationer du kan se.

• Rails: Du kan få PSU-enheter med flera skenor eller en skenor. Båda har sina fördelar och nackdelar och du behöver inte oroa dig för de tekniska detaljerna just nu. Om du bor i ett område där kraftvariationer eller strömavbrott är normala, bör du överväga flera räls. För alla andra scenarier, eller om du använder en bra avbrottsfri strömförsörjning (UPS), skaffa bara en enkelspårig nätaggregat.

• Spänningsstabilitet: Om du kryssar för alla ovanstående rutor är spänningsstabilitet inte ett problem. Detta hänvisar i grund och botten till PSU: s förmåga att hålla strömförsörjningen vid 12V utan att tappa.

• Kablar eller kontakter: Om du inte köper en avancerad PSU, bör du ha det bra med kablarna som kommer i lådan. Avancerade nätaggregat erbjuder något som kallas ”modulära kablar”, som låter dig montera anpassade kablar och stiftkontakter för att fästa dina delar till den. Inte viktigt för den genomsnittliga användaren.

• AT vs ATX: Vissa PSU: er är gjorda för moderkort av AT-typ, andra för ATX-typ och andra för båda. Chansen är stor att du använder ett standard ATX-moderkort och behöver en standard ATX PSU, men du kanske vill dubbelkontrollera ditt moderkorts detaljer för alla fall.

• Reparationsenheter och tillbehör: Nej, du behöver inte en watt-testare eller guider för hur du fixar en PSU. Om du diagnostiserar ett problem med PSU är ditt enda alternativ att byta ut det – och hoppas att det fortfarande är under garanti.

5. Varför du inte borde billigt

Så varför tänker vi på att köpa en kvalitets-PSU istället för att bara gå med vad som medföljde ditt PC-fodral eller ett relativt okänt märkes modeller? Tja, som vi sa i början, påverkar din PSU varje del i ditt datorsystem och kan sluta steka kretsar i händelse av en strömförändring.

Men förutom det har kvalitets-PSU-enheter andra fördelar som gör dem värda. Här är några:

1. De håller länge. Nej verkligen. Chansen är stor att om du köper en kvalitets-PSU just nu, som är ungefär 100W till 200W högre än vad du för närvarande behöver, kan du också använda den för din nästa PC-uppgradering. Åtminstone kommer det att hålla i flera år.

2. De har återförsäljningsvärde! Uppgraderar du till en ny PSU? Du hittar köpare till din gamla på Craigslist och Ebay. Heck, du kan till och med använda det igen som en strömförsörjning för DIY-projekt.

3. Med standardiserade storlekar kan du också bli kreativ med gamla nätaggregat. Eftersom alla PSU: er i allmänhet är desamma, hitta bara ett enkelt fodral och du kan göra dig en cool och tyst HTPC.

6. Var hittar man tillförlitliga recensioner

Tillverkare släpper nya PSU-modeller i snabb takt, och det är en relativt nischad datordel för tekniska granskare. Här är några välkända och ansedda varumärken som börjar dig: Corsair, Cooler Master, Antec, Be Quiet, Seasonic och XFX. Dessa är naturligtvis inte de enda.

När du väl har gått igenom de ovan nämnda stegen bör du ha en rättvis uppfattning om hur många watt du behöver, vilka betrodda varumärkesmodeller som är certifierade 80 Plus för den effekten och vad som passar din budget. Nu är det dags att faktiskt undersöka.

Jonny Guru anses vara en av de mest pålitliga Internet-rösterna för rådgivning om PSU-enheter. Du kan söka efter din produkt på JonnyGuru.com, kolla in JonnyGuru-forumen för att hitta hjälp, eller lita på hans legendariska PSU Tier List för att hitta rätt modell för dig.

Som för andra allmänna tekniska webbplatser är Toms hårdvara och AnandTech kända för sina djupgående PSU-recensioner och är kända för att ha kunniga kommentarer som kommer att dela med sig av extra information och sina egna erfarenheter. Återigen har båda webbplatserna forum med en aktiv grupp av hjälpare.

Kom också ihåg att ta en titt på vår egen sammanställning av de bästa PSU: erna för PC-byggare. Och slutligen, om du behöver människor att prata med, gå över till / r / BuildAPC på Reddit för att ta reda på vilka PSU-enheter folk lutar mot dessa dagar.

Har du några frågor om nätaggregat?

Med PSU-märken tillför personliga upplevelser mycket värde. Så berätta vilken strömförsörjningsenhet du för närvarande har och vilka märken som har tjänat eller förlorat ditt förtroende. Jag har personligen skiftat från Corsair till Cooler Master och upptäckt att CM har varit mycket mer tillförlitlig.

Hoppas det hjälpte! Om du har ytterligare frågor, fråga nedan och vi försöker hjälpa dig. Finns det några andra tips som vi saknade? Dela dem också med oss ​​nedan!

Och om du vill köpa en UPS för att gå med din PSU, här är de bästa UPS-enheterna du kan köpa.

Senast uppdaterad september 8, 2020 av admin

Ytterligare information

Om du inte vet hur du ansluter en extra enhet till din dator och behöver instruktioner om hur du ansluter den korrekt kan du använda sökfältet på denna webbplats (finns längst upp till höger på alla sidor) eller skriva till oss.

För att kunna använda en datorenhet krävs en programvara (drivrutin). Vi rekommenderar att du använder den originalprogramvara som medföljer datorenheten. Om du inte har programvaran och inte kan hitta den på datortillverkarens webbplats kan vi hjälpa dig. Berätta vilken modell din skrivare, skanner, bildskärm eller annan datorenhet har samt vilken version av operativsystemet (t.ex. Windows 11, Windows 10, Windows 8 osv.).

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Hitta information om operativsystemet i Windows 11

Under Windows-specifikationer kan du ta reda på vilken utgåva och version av Windows som körs på enheten.

Så här tar du reda på vilken version av operativsystemet som är installerat på din Mac-enhet. Välj Om den här Macen från Apple-menyn i det övre vänstra hörnet av skärmen. Du bör se macOS-namnet, t.ex. macOS Sonoma, följt av versionsnumret. Om du även behöver känna till byggnumret klickar du på versionsnumret för att se det.

Hur man installerar drivrutinenHur man installerar drivrutinen om filen setup.exe saknas och hur man installerar drivrutinen med hjälp av filen .INF. I så fall öppnar du den nedladdade filen som ska innehålla drivrutinen och använder .INF-filen för att installera. I den här artikeln kommer vi att berätta och visa hur man installerar en drivrutin med hjälp av en .INF-fil.
programvara för datorerViktig programvara för alla datorer. Om du köpte en ny dator eller installerade om operativsystemet hittar du på den här sidan av webbplatsen all nödvändig programvara och instruktioner för att installera den. Programvara för operativsystem: Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
Programvara för skannerOm du inte hittar någon skannerprogramvara eller inte vet hur du ska använda skannern för att skanna dokument och foton. Detta problem uppstår eftersom vissa skrivare, skannrar och allt-i-ett-enheter endast har drivrutiner, men ingen specifik programvara för att hantera skannern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *